Zupa krem z dyni i marchewki

Zupa krem z dyni i marchewki

Moja miłość do dyni jest bezgraniczna i bezwarunkowa. Uwielbiam ją w każdej postaci – risotto dyniowe z orzechami, smoothie z dodatkiem banana, zwykła ugotowana na parze z gałką muszkatołową jako dodatek do obiadu, czy wreszcie klasyczna, rozgrzewająca i sycąca zupa krem z dyni i marchewki. A sezon teraz jest idealny na , jak to moja babcia zwykła określać gwara poznańską, zupę z KORBOLA:)

dynia

Składniki:

Do dekoracji i nie tylko…

Przygotowanie

Obraną i pokrojona w paski lub kosteczkę dynię wstawiamy albo do rozgrzanego do 180°C piekarnika  na ok. 30 min  albo gotujemy na parze.

Do garnka z rozgrzanymi  2 łyżkami oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy obraną i pokrojoną w talarki marchew. Po ok. 3 minutach  zalewamy bulionem ( warzywnym lub mięsnym) w takiej ilości, aby lekko przykryć warzywa. Im mniej bulionu, tym krem gęstszy.

Obrany i pokrojony imbir  wrzucamy do marchwi i cebuli. Następnie dokładamy upieczoną dynię i wszystko razem gotujemy do miękkości. Wszystkie składniki, oprócz imbiru, który wyjmujemy, miksujemy na jednolitą masę.

W ostatnim etapie przychodzi kolej na szczyptę smaku, czyli kurkumę,gałkę muszkatołową,  sól i pieprz. Ja podaję z łyżką jogurtu greckiego lub naturalnym serkiem homogenizowany. Do dekoracji gwiazdki anyżu, żeby nie tylko żołądek, ale i oczy najadły się widokiem :)

Smacznego!

Aktualności, Przepisy kulinarne, Wszystkie wpisy , ,