Jesienią sięgnij po dynię!
Dynia kojarzy mi się od pewnego czasu głównie z amerykańską tradycją Haloween, która podbiła serca Europejczyków. Wszechobecne lampiony z dyni z wyciętymi oczami i ustami prawie wyparły wspomnienie kremowej zupy dyniowej, którą przyrządzała moja babcia. Jako dziecko kręciłam nosem na widok pomarańczowej mazi na talerzu, której smak wydawał mi się mdły. Z wiekiem dojrzałam chyba do tego warzywa i wiele dałabym za talerz takiej domowej zupy w wykonaniu najlepszego z fachowców, czyli babci – osoby, którą chyba każdy z nas chowa w pamięci, jak strażnika rodzinnych receptur
Dopiero niedawno odkryłam dynię na nowo i, jak się okazuje, jest to nie tylko warzywo o fantastycznym smaku, kremowej konsystencji, ale również niskokaloryczne źródło witamin i naturalny kosmetyk! A trudno o lepszą porę roku na czerpanie korzyści z jej dobroczynnych właściwości. Właśnie teraz, jesienią, stragany obsypane są pomarańczowymi kulami w najróżniejszych rozmiarach, rodzajach, odcieniach. Wprost nie sposób się oprzeć tej ferii jesiennych barw dyni w towarzystwie patisonów, kabaczków i cukinii. Nic tylko maszerować do kuchni i zabierać się za gotowanie, pieczenie czy nawet marynowanie, bo jak wspomniała z dyni można zrobić nie tylko lampion czy zupę:)
Słów kilka o witaminkach
Dynia zawiera duże ilości rzadko spotykanych w warzywach i w owocach witamin, takich jak K i T. Szczególnie niedobór witaminy K może być niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ witamina K wpływa na krzepliwość krwi. Miąższ dyni zawiera także witaminę D, witaminy, A, E, C , PP, pektyny , sole mineralne. Jest źródłem kwasu askorbinowego, który zapobiega infekcjom. Jest też bogata w witaminę B, która pomaga w walce z bezsennością, problemami skóry i włosów. Ponadto w dyni znajdziesz też kwas jabłkowy, glukozę, fruktozę i sacharozę.
Celuloza zawarta w dyni jest łatwo przyswajalna przez organizm osłabiony chorobą, dlatego dania przygotowywane z dyni są włączane do diet profilaktycznych. Żelazo, miedź, fosfor z kolei biorą udział w procesie wytwarzania krwi w organizmie, dlatego zaleca się ją w profilaktyce niedokrwistości i miażdżycy.
Dynia z medycznego punktu widzenia..
Jedną z najbardziej przydatnych właściwości dyni jest jej działanie oczyszczające (wspomaga usuwanie cholesterolu, toksyn i zanieczyszczeń z organizmu i reguluje trawienie). Ponadto:
- znajduje również zastosowanie w chorobach nerek i wątroby
- ma działanie przeczyszczające i właściwości moczopędne
- pestki dyni stosowane się również w profilaktyce prostaty, a w medycynie ludowej pełniły rolę środka odrobaczającego
- świeży sok z dyni z miodem łagodzi system nerwowy i jest stosowany w leczeniu choroby nerek
- starta surowa dynia w postaci okładów łagodzi oparzenia i wysypki
- dynia zalecana jest również pacjentom cierpiącym na zapalenie wątroby i pęcherzyka żółciowego, kamicę żółciową, przewlekłe zapalenie jelita grubego oraz pacjentom z chorobami układu krążenia, ostrym i przewlekłym zapaleniem nerek
- kobiety w ciąży mogą stosować dynię, jako naturalny środek przeciwwymiotny
Dynia czyli dieta fit
Ma niską wartość kaloryczną i jest idealnym składnikiem diet. Dieta, która zakłada zastosowanie surowej i gotowanej dyni pozwala wyeliminować nadmiar płynów z organizmu, co prowadzi do zmniejszenia wagi.
Dynia jako naturalny kosmetyk
Witaminy zawarte w dyni pomagają utrzymać elastyczność skóry i pozbyć się zmarszczek, plam skórnych, a nawet piegów. Jest to uniwersalny produkt zarówno dla osób o tłustej jak i suchej cerze. W okresie dojrzewania maseczka z dyni złagodzić trądzik, podrażnienia skóry, zmniejszy pory i skóra stanie się bardziej rozjaśniona.
Jak wykorzystać kosmetyczne właściwości dyni?
- odżywcza maseczka do skóry tłustej. 3 łyżki stołowe gotowanej dyni wymieszaj z żółtkiem i łyżeczką miodu. Nałóż maskę na twarz na 10-15 minut, a następnie zmyj zimną wodą. Aby pozbyć się zaskórników i oczyścić pory, nacieraj twarz plastrem dyni.
- maseczka dla skóry suchej. 2 łyżki stołowe gotowanej dyni dobrze wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek lub innym olejem roślinnym. Nałóż maseczkę na twarz na 20 minut, a następnie zmyj zimną wodą.
- doskonały tonik do wszystkich rodzajów skóry. Zanurz wacik w soku wyciśniętym z dyni lub nanieś startą dynię bezpośrednio na twarz. Po 15-20 minutach przemyj twarz zimną wodą. Zaleca się stosowanie okładów 2-3 razy w tygodniu.
Kilka faktów na temat dyni
- według medycy ludowej sok z dyni pomagał mężczyznom utrzymywać ich sprawność seksualną.
- jak wspomniałam dynia stosowana jest w leczeniu i profilaktyce prostaty. Na wczesnym etapie choroby zaleca się spożywanie codziennie ok 20-30 nasion dyni na czczo i na wieczór.
- owsianka z dodatkiem dyni to idealny pomysł dla tych, którzy dbają o linię, ponieważ normalizuje przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn.
- wywar z miąższu dyni gasi pragnienie i obniża gorączkę
- sok z dyni lub surowy miąższ łagodzi kaszel
- idealna dla osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego i nadkwasotę
- pektyna zawarta w dyni łagodzi skutki zapalenia jelita grubego
- bogaty w żelazo miąższ z dyni zaleca się spożywać w przypadku anemii
- ze względu na zawartość cynku zaleca się spożywanie nasion dyni w przypadku problemów spowodowanych jego niedoborem, jak np. trądzik czy łupież.
Dynia od kuchni..
Dynię można przyrządzać na wszystkie sposoby: pieczoną, duszoną, smażoną. Ja jednak preferuję ją w wersji gotowanej na parze, aby uzyskać maksymalną liczbę składników odżywczych. W Chinach np. spożywa się gotowane liście tej rośliny jako dodatek do obiadu czy też w zupach. W Austrii natomiast, w rejonie Styrii, bardzo popularny jest Kürbiskernöl, czyli olej z pestek dyni, który zawsze przy okazji tam kupuję.
Olej ma fantastyczny smak, zapach i ciemną, smolistą barwę (uwaga! zostawia plamy na ubraniach). Ten niemalże orzechowy smak nie sposób pomylić z innym. Zawsze dodaję go do sałatek, ale ostatnio miałam okazję spróbować lodów waniliowych z dodatkiem odrobiny oleju z pestek dyni i przyznam, że ta osobliwa wariacja na temat dyni okazała się być fenomenalnym w smaku deserem. Na takie połączenie mogli wpaść tylko słynący z produkcji oleju Styryjczycy:)
Ale nie tylko Austriakom bliski jest smak tego warzywa. Na subkontynencie indyjskim, gdzie dynia popularna jest jako kaddu lub sitaphal, przygotowuje się z niej słodkie dania, desery, zupy, curry, itd.
W jaki jeszcze sposób można wykorzystać dynię? Do placków, naleśników, ravioli,itp. Powstają z niej także wspaniałe suflety, farsze, zupy, a prażone nasiona mogą być spożywane jako zdrowa przekąska.
Tak więc wszechstronne zastosowanie dyni daje duże pole do popisu przede wszystkim w kuchni, ale nie zapominajmy o jej kosmetycznych właściwościach. Z resztą, duża dynia wystarczy do realizacji wszystkich naszych fantazji – nie tylko tych kulinarnych:)
*http://www.nutrition-and-you.com/pumpkin.html
http://www.zid.com.ua/rus_creativework/tykva-
Wszystkie wpisy, Żywienie
Ostatnie komentarze