|
Wartości odżywcze
|
Smak |
Zalety |
Wady |
Zastosowanie
|
Mleko migdałowe |
24 kcal,1,1 g tłuszczu (0,1 g nasyconych),3 g węglowodanów (3 g cukrów),0,5 g białka, 120 mg wapnia, 150 mg sodu, 0,2 g błonnika |
kremowy, mocny i nieco orzechowy, słodka nuta |
najmniej kaloryczne;zawiera dużo witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV bogate w wapń, zawiera witaminę A i D |
Mimo, że są migdały źródłem błonnika i białka, to jednak samo mleko powstaje poprzez moczenie w wodzie zmielonych orzechów zawiera niewielkie ilość powyższych substancji. Zawiera też sporo sodu. |
Do kawy i płatków zbożowych |
Mleko owsiane |
49 kcal,1,3 g tłuszczu (0,2 nasyconych),8,6 g węglowodanów (4,5 g cukrów),0,7 g białka, 0,04 g sodu, 0,5 g błonnika, 120 mg wapnia |
wodniste, delikatne, lekko słodkie |
spora zawartość witamin i minerałów, a także podobna ilość wapnia, jak w mleku krowim |
ma niewiele białka, może wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych na gluten. |
do gotowania i wypieków, jako dodatek do kawy |
Mleko kokosowe |
143 kcal,16 g tłuszczu,5 g węglowodanów (6 g cukrów),2 g białka |
pełny, kremowy i czuć nutę kokosową |
połowę tłuszczu stanowi kwas laurynowy, który poprawia pracę układu immunologicznego i korzystnie wpływa na skórę. Mimo że jest to tłuszcz nasycony, podnosi głównie poziom dobrego cholesterolu HDL. |
najbardziej kaloryczne ze wszystkich, ale kaloria kalorii nierówna a na taki ich rodzaj można się zdecydować z czystym sumieniem |
do pieczenia i gotowania, zup, deserów, napojów mlecznych; jako zagęszczacz różnych potraw |
Mleko ryżowe |
61 kcal,1,2 g tłuszczu (0,2 g nasyconych),12,2 g węglowodanów (5 g cukrów),0,2 g białka, 0,04 g sodu, 120 mg wapnia |
lekkie i słodkie |
dzięki dużej zawartości węglowodanów nadaje się idealnie, jako napój przedtreningowy dodający energii; zawiera witaminy B i D. |
ze względu na małą zawartość białka i dużą zawartość węglowodanów przy jednoczesnym braku błonnika niekoniecznie polecane osobom odchudzającym się. Redukcji kilogramów sprzyjają raczej węglowodany złożone, które zawierają błonnik. |
do wypieków i naleśników; naturalnie słodki świetnie uzupełnia desery |
Mleko sojowe
|
53 kcal,1,9 g tłuszczu (0,3 g tłuszczów nasyconych),5,7 g węglowodanów (4,9 g cukrów),3,3 g białka, 0,05 g sodu, 0,2 g błonnika |
słodkawe; niektóre mają posmak tofu. |
zawiera prawie tyle samo protein, co mleko krowie a do tego związki roślinne obniżające zły cholesterol |
stosunkowo wiele osób może reagować alergicznie na soję |
do kremowych zup, sosów, zapiekanek, dań pikantnych; dostępne są też odmiany smakowe świetne do kawy i herbaty, a nawet do picia jako napój |
Ostatnie komentarze