Jeśli nie mleko, to co?

Za nietolerancję laktozy u niektórych osób odpowiada  niedobór w jelicie cienkim enzymu zwanego laktazą, który jest potrzebny do trawienia cukru mlecznego zwanego laktozą.

Laktoza jest rodzajem węglowodanów (cukrów) złożonych i wchodzi w skład mleka i produktów mlecznych. Jeśli nie zostanie strawiona w jelicie cienkim, bo brakuje enzymu – laktazy, przechodzi do jelita grubego i dopiero tu jest rozkładana przez florę bakteryjną. Efektem tych procesów są wzdęcia, słyszalne ruchy perystaltyczne jelit, przelewanie, uczucie napięcia i pełności, bóle brzucha, a czasem biegunki. Nasilenie objawów zależy od  stopnia niedoboru laktazy.

Dorośli w ogóle mogą mieć problem z trawieniem produktów mlecznych, często więc rezygnują z nich na rzecz lepszego samopoczucia. Czym jednak zastąpić przykładowo mleko do kawy, bez którego nie można się obejść? Na szczęście jest cała masa alternatyw w zależności od tego, na co zwracamy uwagę: czy na smak, czy na ilość kalorii, czy wartości odżywcze. Poniżej krótki przegląd dostępnych na rynku rodzajów mleka. Wybierz coś dla siebie!

Wartości odżywcze

Smak Zalety Wady

Zastosowanie

Mleko migdałowemleko-migdalowe 24 kcal,1,1 g tłuszczu (0,1 g nasyconych),3 g węglowodanów (3 g cukrów),0,5 g białka, 120 mg wapnia, 150 mg sodu, 0,2 g błonnika kremowy, mocny i nieco orzechowy, słodka nuta najmniej kaloryczne;zawiera dużo witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV bogate w wapń, zawiera witaminę A i D Mimo, że  są migdały źródłem błonnika i białka, to jednak samo mleko powstaje poprzez moczenie w wodzie zmielonych orzechów zawiera niewielkie ilość powyższych substancji. Zawiera też sporo sodu. Do kawy i płatków zbożowych
Mleko owsianemleko owsiane 49 kcal,1,3 g tłuszczu (0,2 nasyconych),8,6 g węglowodanów (4,5 g cukrów),0,7 g białka, 0,04 g sodu, 0,5 g błonnika, 120 mg wapnia wodniste, delikatne, lekko słodkie spora zawartość witamin i minerałów, a także podobna ilość wapnia, jak w mleku krowim ma niewiele białka, może wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych na gluten. do gotowania i wypieków, jako dodatek do kawy
Mleko kokosowemleko kokosowe 143 kcal,16 g tłuszczu,5 g węglowodanów (6 g cukrów),2 g białka pełny, kremowy i czuć nutę kokosową połowę tłuszczu stanowi kwas laurynowy, który poprawia pracę układu immunologicznego i korzystnie wpływa na skórę. Mimo że jest to tłuszcz nasycony, podnosi głównie poziom dobrego cholesterolu HDL. najbardziej kaloryczne ze wszystkich, ale kaloria kalorii nierówna a na taki ich rodzaj można się zdecydować z czystym sumieniem do pieczenia i gotowania, zup, deserów, napojów mlecznych; jako zagęszczacz różnych potraw
Mleko ryżowemleko ryzowe 61 kcal,1,2 g tłuszczu (0,2 g nasyconych),12,2 g węglowodanów (5 g cukrów),0,2 g białka, 0,04 g sodu, 120 mg wapnia lekkie i słodkie dzięki dużej zawartości węglowodanów nadaje się idealnie, jako napój przedtreningowy dodający energii; zawiera witaminy B i D. ze względu na małą zawartość białka i dużą zawartość węglowodanów przy jednoczesnym braku błonnika niekoniecznie polecane osobom odchudzającym się. Redukcji kilogramów sprzyjają raczej węglowodany złożone, które zawierają błonnik. do wypieków i naleśników; naturalnie słodki świetnie uzupełnia desery
Mleko sojowemleko sojowe
53 kcal,1,9 g tłuszczu (0,3 g tłuszczów nasyconych),5,7 g węglowodanów (4,9 g cukrów),3,3 g białka, 0,05 g sodu, 0,2 g błonnika słodkawe; niektóre mają posmak tofu. zawiera prawie tyle samo protein, co mleko krowie a do tego związki roślinne  obniżające zły cholesterol stosunkowo wiele osób może reagować alergicznie na soję do kremowych zup, sosów, zapiekanek, dań pikantnych; dostępne są też odmiany smakowe świetne do kawy i herbaty, a nawet do picia jako napój
Aktualności, Wszystkie wpisy, Żywienie